Във връзка със строежа на новия мост над река Дунав при Видин-Калафат, Министерски съвет одобри проект на междуправителствено споразумение с Румъния, съгласно който участниците в изграждането няма да бъдат длъжни да представят разрешение за работа, съобщи пресцентъра на МС.

Тъй като строителните дейности ще се извършват и на българска, и на румънска територия, проектоспоразумението определя мястото, където работодателят е установил своята търговска дейност, като критерий за привързване на дадено правоотношение. По отношение на наетите лица се прилага законодателството, приложимо към техния работодател.

Със споразумението се цели да се улесни работата на изпълнителите и наетите от тях лица по време на строителството на моста по отношение на нормативните изисквания. По този начин ще се избегнат и административните разходи, свързани с изпълнението на идентични изисквания на два закона.

Новият Дунав мост е проект от особена важност за страната. С него ще се осигури изграждане на свързващ елемент по коридор IV за пряко интегриране на транспортната ни инфраструктура в трансевропейската транспортна мрежа. Ще се намалят транспортните разходи и ще се съкрати времето за превоз до и от страните от ЕС и по-свободно и интензивно движение на хора и стоки. Очаква се и генериране на приходи от пътни такси и данъци.