Считано от 2 юли Националната електрическа централа е започнала мерки по ограничаване на електрозхранването на "Кремиковци", уточниха от пресцентъра на дружеството късно вчера.

Причината за прекъсване на тока за комбината е отново неизпълнение на текущите и старите задължения към НЕК, поясниха от държавната компания.

Към 27 юни 2007 г. просрочените задължения по споразумителни протоколи за разсрочено плащане са били 4,034 млн. лв., от които след много усилия и натиск от страна на НЕК, "Кремиковци" заплати 2,5 млн. лв., съобщиха от НЕК. 

Оставащите просрочени задължения за доставена на металургичния комбинат електрическа енергия към 03.07.07 г. възлизат на 1,945 млн. лв., а общата задлъжнялост на комбината е в размер на 80,086 млн. лв., от които 78,141 млн. лв. са обхванати в споразумителни протоколи за разсрочено плащане.

Ръководството на Национална електрическа компания е твърдо решено да предприеме по-нататъшни мерки за защита на финансовите интереси на компанията чрез поетапно ограничаване на електрозахранването на металургичния комбинат.

Ръководството на Кремиковци е предупредено да вземе съответните мерки за предотвратяване на производствени щети и аварии.