Министърът на транспорта Петър Мутафчиев ще се срещне днес, 4 юни, с министъра на строителството и транспорта на провинция Северен Рейн-Вестфалия Оливер Витке. Министър Витке пристига на работно двудневно посещение у нас.

Оливер Витке ще се срещне и с ръководствата на „БДЖ" ЕАД и НК „ЖИ", както и с представители на транспортни фирми в София. Немската делегация ще посети и Германо-българската търговско-промишлена палата.

Ще бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Северен Рейн-Вестфалия при реализирането на проекти за модернизация и развитие на железопътната инфраструктура, във връзка с нейната интеграция в европейската транспортна инфраструктура, в съответствие с европейските стандарти за модерен, екологичен и безопасен железопътен транспорт.

Акцент в предстоящите разговори ще бъде и развитието на градския и крайградски пътнически обществен превоз, както и виждането за нарастването ролята на железопътния транспорт в обслужването на този транспортен сектор, особено в пиковите часове на деня.

Българската страна ще представи на своите колеги от провинция Северен Рейн-Вестфалия информация за планираните инвестиции в транспортната инфраструктура на България, както и състоянието и перспективите за развитие на проекта Дунав мост 2.

Провинция Северен Рейн-Вестфалия е водещ инвеститор от германска страна в България. Провинцията има голям инвеститорски потенциал, заради концентрацията на мултинационални компании и големия брой малки и средни предприятия на нейна територия.