Борсите в Азия в петък 16 март отбелязаха понижение. Причините за това анализаторите от Ройтерс отдават на притесненията за тенденциите на вторичния ипотечен пазар в САЩ и опасенията, че проблемите могат да се разпрострат и върху други сектори на американската икономика. Думите на Грийнспан за пореден път породиха мрачни чувства.

По-висока от очакваното инфлация в САЩ потопи надеждите, че Федералният резерв може да понижи лихвените равнища. Доларът падна спрямо евро на 2,5 месечно дъно. Американската валута поевтиня и спрямо йената до 116.88 йени за долар, тъй като инвеститорите бяха неспокойни и освобождаваха рискови позиции, сплашени от големите разпродажби на глобалните пазари за изминалите седмици.

Златото съхрани цената си, суровият петрол за нощта загуби 1% от цената си. Пазарният фокус се насочи към намаляване на риска, към акции и това дали американската икономика ще се забави, а не към лихвени диференциали.

„Все още има хора, които се чудят кой е най-добрия начин за по-нататъшно намаление на риска" - посочва японски инвеститор.

Токийският индекс Nikkei 225 падна с 1% от притеснения за потребителското търсене в Щатите. Най-засегнати бяха акциите на износителите - Honda загуби 1.5%.

По-широкият индекс MSCI изчисляващ акциите в Азия извън Япония се смъкна с около 0.5%. В Австралия нервни инвеститори взеха печалбите си в акции на банки като Националната Австралийска банка, следвайки сериозните печалби от миналата сесия.

Хонконгския индекс Hang Seng намаля с 0.7%, а южнокорейският главен индекс KS11 смъкна 0.3%.

Два доклада разтревожиха пазара. Първо, установи се по-слабо от очакваното производство в Нюйоркския регион, което носи притеснения, че ръстът на американската икономика може да спре независимо от покачващите се цени.

Друг доклад показа, че индексът на цените на производителите в САЩ (PPI), мярка за инфлацията в търговията на едро, покачи 1.3% през февруари, доста над очакванията на икономистите. Февруарският индекс на потребителските цени ще стане ясен по-късно в петък.

С подобни инфлационни очаквания е по-малко вероятно американската централна банка да намали лихвите по време на срещата на Федералния резерв за политиката през следващата седмица.

Акциите в САЩ завършиха нагоре и малко облекчиха притесненията за вторичния ипотечен пазар, пише Ройтерс. Dow Jones industrial average се вдигна с 0.22%, а технологичният Nasdaq Composite с 0.29%.

Все пак инвеститорите са на нокти, след като бившият шеф на Фед Алан Грийнспан  говори в смисъл, че проблемите на вторичния ипотечен пазар не могат да останат без последствия за другите сектори в икономиката.

За пръв път от началото на декември евро се качи над $1.33, но търговията бе предпазлива поради очакването на данните за потребителската инфлация в САЩ.