Нигерия ще се освободи от дълга си в размер на $2.1 милиарда към банките от т.нар. Лондонски клуб до януари следващата година, каза финансовият министър Усман (Usman), цитиран от Reuters.

Разговорите с Лондонския клуб идват след епохалната сделка, в която Нигерия изплати $12 мрд дълг към Парижкия клуб от привилегировани кредитори в отговор на опрощаване на други 18 милиарда. Сделката бе финализирана по-рано тази година.

„Преценявам, че към януари 2007 г. ще сме извън Лондонския клуб" каза министърът. Миналият месец финансовата първа дама на Нигерия оповести, че три инвестиционни банки ще посредничат при преструктурирането на дълга, но не назова имената им. Според изказването на Усман, дългът към Лондонския клуб се състои от $300 милиона в нефтени гаранции, $515 милиона в облигации, а останалите са облигационни бонове. През януари 2007 г. е следващия падеж на облигациите. Тогава Нигерия ще има шанса да ги изтегли от обръщение и да преговаря. Без да дава повече подробности, Усман заяви, че Нигерия ще се старае да заличи облигационните бонове до ноември.

Нигерийците имат горчив опит от международното кредитиране: дългът към Парижкия клуб се бе раздул повече от два пъти до 30 мрд $ благодарение на закъснели плащания по лихвите и главницата му и свързани с това наказателни глоби.

Още повече, че благодарение на рекордните цени на петрола Нигерия е пълна с чуждестранна валута и за нея няма смисъл да заема пари. Резервите от чуждестранна валута в Нигерия са 38.1 мрд $ към края на юли и няма основания африканската държава да бъде нечий длъжник.