През юли нивото на безработица в Германия падна с 45 000 души, което е по-ниско от очакваното.

Това  събуди надежди, че развиващият се трудов пазар ще подпомогне намалелите темпове на консумация в страната с най-мощна икономика в Европа.

Федералният офис по труда съобщи, че нивото на официалната безработица, измерено през юли, е 9.0, с 0.1 % по-ниско от предния месец.

Неофициално има 3.715 млн. безработни. Но спадът в официалната безработица беше по- голям от прогнозите на икономистите в Ройтерс, които предрекоха спад от 35 000.

Андреас Шьорле, икономист в Дека Банк, заяви следното:"Това са едни много обнадеждаващи цифри като имаме предвид, че през юли пазарът се претоварва от голям брой хора, които току що са завършили университет и се регистрират като безработни".

Той е изразил надежда, че пазарът на труда скоро ще се превърне в опорен стълб на консумацията, която намалява през последните години заради несигурността в работата и плаващите заплати.

Икономисти очакват мощният растеж на износа, който стана предпоставка за възстановяването на Германия, да намалее тази година.Очаква се и личната консумация да забави своя темп.

Продажбите на дребно отбелязаха ръст с 0.7 % през юни. Според данни на Бундесбанк,  включващи информация за превозни средства и бензиностанции, продажбите са нараснали с 0.3 %.

Федералният офис по труда отбеляза също, че компании се стремят да наемат колкото се може повече работници, за да могат да посрещнат силната нужда от производство на стоки.