Днес Норвегия създаде своя Ноев ковчег на растителното царство - пише Ройтерс. В планински терен на 1000 км. от Северния полюс, в изсечени в скалите скривалища без достъп на въздух се съхраняват семена на земеделски култури - един от най-ценните ресурси на човечеството.

В хранилището са положени 100 милиона семена от над 100 държави: 268,000 извадки от различни култури, всяка от различно поле и различна ферма. Изграждането на съоръжението е струвало $10 млн. Дори и при най-лошият сценарий на глобално затопляне, дори когато механичното охлаждане спре, отрицателните температури в тези помещения ще се запазят още 200 години.

Биологичното разнообразие е под заплаха поради природните сили и действията на хората, казал е норвежкият премиер министър Йенс Столтенберг на церемонията при откриването.

„Хранилищата със семена са нашата политика да се застраховаме", срещу заплахи като война, природни катастрофи, промяна на климата. Разположени са на архипелага Свалбард (Шпицберген) в северния край на Норвегия.

Генетичната банка включва основни култури от Африка и Азия като ориз, пшеница, сорго, европейски и южноамерикански разновидности на патладжани, марули, ечемик, картофи. Генетично модифицираните сортове не се включват.

Финансира колекцията Global Crop Diversity Trust.

Столтенберг и носителката на Нобеловата награда за мир за 2004 г. Вангари Маатхаи вкараха в хранилището първата кутия с ориз на церемонията, посетена и от президента на европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

„Надяваме се на най-доброто, но се подсигуряваме за най-лошото", каза Барозу. Европейският лидер се надява споразумението на ООН за опазване на климата да бъде постигнато още в края на 2009.

В бъдеще колекцията от семена ще може да побере до 2 млрд. семена от 4.5 милиона извадки. При температура в хранилището от минус 18 градуса, пшеницата може да се запази 1700 години, ечемикът 2000 години, а соргото даже почти 20,000.

С хранилището се подготвя „план Б" в случай на катастрофа. Ако фризерите спрат да работят, вечната замръзналост на почвите ще поддържа в помещенията температура от минус четири градуса. Специалист коментира: „Хубаво е да има план Б за нашия план Б".

В понеделник президентът на Еврокомисията Барозу заяви, че който и от кандидатите за президент на САЩ да бъде избран, той ще бъде по-благотворен за опазването на климата по сравнение със сегашния обитател на Белия дом.