Правителството реши, че трябва да бъдат осигурени по-добри условия за затворниците, както и за арестантите в следствените арести, за да приведем нашите стандарти с европейските.

Подобряването на бита в затвора ще стане факт, след като кабинетът одобри проектопостановление за промени в правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и в правилника за устройството и дейността на ДП "Фонд затворно дело".

Държавното предприятие „Фонд затворно дело" вече ще може да се разпорежда с недвижими имоти, които са частна държавна собственост.

Приетите от кабинета промени са съобразени с несъответствието на материалните условия в местата за лишаване от свобода в България с европейските изисквания, което доведе до редица осъдителни решения на Европейския съд срещу страната ни.

Решението на МС е и в отговор на отправените препоръки за подобряване на бита в затворите у нас в докладите на европейските експерти по Глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи" и от проверките на Европейския комитет против изтезанията, проведени през последните години.

Припомняме, че в средата на април тази година след проверка на окръжния прокурор Андрей Атанасов и председателя на окръжния съд Сотир Цацаров, станаха ясни мизерните условията, при които излежават присъдите си затворниците.

80 души са били натъпкани в две бараки, без спално бельо, бани. В помещенията е нямало дори прозорци, а налични са били само 8 мивки в барака, от които тече единствено студена вода.