Икономическият и социален съвет, съвместно с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), организира Регионална конференция на икономическите и социални съвети и сродни институции от Югоизточна Европа и от Черноморската зона. Конференцията започна днес в Зала 6 на НДК, от 9.30 ч и ще продължи и утрешния ден, съобщиха от Българска стопанска камара.

Темата на форума е „Социалният и гражданският диалог - средство за осъществяване на демократичния преход и гаранция за успеха на партньорството с ЕС, предприсъединителния и присъединителния процес към ЕС".

Целта на конференцията е да се обменят добри практики и информация за ролята на социалния и гражданския диалог за развитие на обществото.

23 страни са потвърдили, че изпращат представители от основни институции, които работят в това направление. Сред тях са всички балкански държави.

В конференцията да участват повече от 40 пратеници на държави от Югоизточна Европа и от Черноморската зона. В конференцията участват и министри от региона.

Регионалната конференция бе открита от Георги Пирински, председател на Народното събрание, и президента на ЕИСК Димитрис Димитриадис. Последният изтъкна, че за поредна година българската икономика има устойчив ръст от 5-6 процента, което по думите му е много добра скорост на фона на развитието на европейската икономика.

Основни акценти в дискусиите са българският модел на гражданския и социалния диалог, хърватския модел, целите и влиянието на гражданския и социалния диалог върху икономическите и социалните политики и др.