Очакваме днес от "Смарт груп" да внесат официално офертата за оператор на "Кремиковци", каза Людмил Павлов, председател на Федерална синдикална организация "Металурзи" към КТ "Подкрепа".

Той обясни, че информацията е била получена от изпълнителния директор на "Промед" - Бургас. Павлов изрази надежда, че от Министерството на икономиката и енергетиката и Министерски съвет ще разгледат бързо всички документи, за да може украинската фирма да влезе като оператор в "Кремиковци".

По думите му, така ще се запази целостта на комбината, биохимичния завод, доменните пещи и ще се оправи екологията на завода, информира агенция „Фокус".

Павлов каза още, че днес синдикалните лидери ще искат среща с премиера, на която да затвърдят позициите си за заплатите на работниците - да се изплатят до вторник. Оперативният директор на комбината е заявил, че заплатите за октомври ще бъдат изплатени от самия комбинат, заяви Павлов.

Въпрки това работниците от „Кремиковци" ще протестират и днес. В 8.00 часа от комбината започна протестното автошествие на металурзите, което ще продължи до столичния храм-паметник „Св. Ал. Невски", съобщава Дарик.

Членове на Националния синдикат на административните служители „Подкрепа", които работят в системата на Националната здравноосигурителна каса ще протестират като прекъснат работа между 11.00 и 12.00 часа на обяд.

С тези действия те възнамеряват да изразят и подкрепата си за искания на работещите в металургичния комбинат в „Кремиковци", съобщиха от синдиката.