Днес от 12.45 часа в центъра на к.к. "Златни пясъци" пред хотел "Адмирал" ще се състои церемонията по официалното откриване на летния туристически сезон.

На церемонията ще присъстват министър-председателят Сергей Станишев, председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова, изпълнителният директор на "Златни пясъци" АД Силвия Александрова, кметът на Варна Кирил Йорданов, както и представители на туристическия сектор.

По-късно премиерът и  Крушкова ще се срещнат с представители на туристическия бранш и ще присъстват на подписването на меморандум за създаване на Конфедерация на българския туризъм.

Очаква се конфедерацията да бъде оглавена от Георги Гергов.

Златни пясъци е избран символично тази година за място, от което стартира сезон 2007, тъй като курортният комплекс чества 50 години.

За първи път летният сезон стартира толкова рано, обикновено официалното откриване е през май. Крушкова обаче аргументира избора на по-ранна дата с това, че още в края на април морето е прекрасно и какъв по-добър момент да рекламираме пред чужденците Черноморието през май месец.

По това време всички подготвителни дейности в курортите ще са завършили и няма никакви пречки сезон Лято 2007 да стартира на 20 април, уточни председателят на ДАТ.

Проблемът е, че все още текат строителни дейности по морето. Созопол ги забрани от 15 май, Черноморец - от 30 май, Несебър- от 1 май, но до 15-ти чистят боклуците от строежите, а Приморско- от 1 юни.

Така с официално открит туристически сезон чуждестранните туристи отново ще се "наслаждават" на бетоновозите и шума от строителството по родното Черноморие.