Европейската година на равните възможности за всички е предизвикателство за установяването на партньорство от нов тип между правителството, социалните партньори, бизнеса и обществото за преодоляването на бариери от обективен и субективен характер за реализиране на равните възможности за всички.

С тези думи министърът на труда и социалната политика се обърна към участниците в церемонията, с която днес тържествено беше открита Европейската година на равните възможности за всички.

Нейна цел е да повиши чувствителността ни за устойчиво и пълноценно включване на рисковите групи в обществото, за пълноценен диалогмежду държавните институции, социалните партньори и неправителствените организации, за насърчаване принципа на равнопоставеността и недискриминацията въз основа на пол, възраст, увреждане, расов и етнически произход, религия, вярвания, сексуална ориентация, обясни министър Масларова.

Тя припомни, че е създадена Национална стратегия за равни възможности за всички. Нейното мото е „За общество, основано на включването".