Приватизацията на „Булгартабак Холдинг" най-вероятно ще стартира през следващата година, прогнозира след заседанието на парламента днес министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Забавянето на приватизационната процедура ще бъде поради отлагането на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които целят да извадят цигарения холдинг от стратегическите за държавата дружества, поясни Овчаров.

Работната група, която работи в момента по закона ще бъде готова със своето предложение през май, което означава, че промените, които се готвят едва ли ще бъдат приети преди есента на тази година, допълни още министърът на икономиката и енергетиката.

Отлагането на продажбата на цигарения холдинг няма да се отрази благоприятно за компанията, като Овчаров не се ангажира да прогнозира в какво състояние ще бъде дружеството тогава.

Припомняме, че намеренията на "Булгартабак Холдинг" бяха до края на годината дружествата от холдинга да бъдат приватизирани, след което да се приключи и с приватизацията на цялата компания.

Като най-ефективна процедура за приватизацията на "Булгартабак" изпълнителният директор на холдинга Христо Лаков посочи продажба през фондовата ни борса.