Чуждестранни инвеститори „паркират" акции в германски банки, за да си спестят данъците по този начин. Преди се знаеше много малко за подобни практики, но от началото на годината са в сила нови предписания за подаването на информация. И изведнъж се разбраха изненадващи неща: например че банката WestLB е най-големият акционер на Daimler-Chrysler, пише днес Handelsblatt.

Банката WestLB вчера изненадващо оповести, че в момента държи повече от 14% от немско-американския концерн. Позицията на стойност почти девет милиарда евро до края на месеца трябва да бъде отново освободена. Банката, която в момента има проблеми със собствената търговия, подчертава, че държи тези акции по нареждане на клиенти. Освен това рискът за курса е предпазен на фючърсния пазар. Чистите сметки показват, че пакетът акции е загубил от стойността си след преминаването си в държание на WestLB близо 90 млн. евро.

Мотив за транзакцията е операция за намаляване данъците за външни инвеститори. Те не могат да си позволят да търпят германските данъчни мъчения. И за да им бъде по-изгодно, преди изплащането на дивиденти те продават акциите си на някоя германска банка, при която облагането на дивидентите е по-ниско. По-късно ценните книжа се изкупуват обратно. И двете срани си поделят печалбите.

Следвайки тази схема, WestLB придобиха на 4ти април лъвски дял в Daimler, т.е. малко преди изплащането на дивидентите от €1,50 на акция. Едновременно с това бе договорено обратното изкупуване. Инвеститорите избрали за транзакцията WestLB, тъй като те могат да управляват акциите на борсата най-незабелязано.

Досега подобни операции почти не са ставали публично достояние, тъй като съдържанието на счетоводните книги на банките трябваше да се съобщава в ограничен размер. След възприемането на линията на прозрачността в германското право, след началото на 2007 нещата стоят другояче. Банковите експерти очакват, че подобни съобщения за големи и временни участия на банките в собствеността на предприятията в бъдеще могат да объркват по-често пазара.

Страхът, че скоро на пазара може да излезе прекалено голямо количество акции на Daimler, смъкна курса с два процента. Засили се несигурността и поради специалната ситуация, в която сега се намира Daimler-Chrysler - знае се, че компанията от Щутгарт иска да се освободи от американската си дъщеря Chrysler. Има опасения, че зад информацията може да стои някой заинтересуван, който иска да си гарантира голям дял или да събере много гласове в общото събрание.