"Парното по-евтино с 6-7% от октомври" е заглавиe от в. "Труд"
Парното и топлата вода ще поевтинеят с 6-7% от 1 октомври, ако цената на природния газ намалее с 13,65% в последното тримесечие на годината. Това прогнозира пред „Труд" Валентин Терзийски, зам.-председател на Камарата на енергетиците в България.
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви пред журналисти, че най-вероятно природният газ ще поевтинее дори повече от поисканите от „Булгаргаз" 13,65% от октомври. С него общото намаление от началото на годината ще е 30 на сто.
Прочети още от в. "Труд"

"Пеевски официално взе дял в "Булгартабак"", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече и официално притежава дял в "Булгартабак". Става въпрос за 5% от капитала, който по текущи пазарни цени струва 17 млн. лв. и става чрез смяна на собствеността на фирма, контролирана преди това от Петър Манджуков.

Сделката е част от тенденция за показването на светло на Пеевски поне в някои бизнеси, като във всички прехвърляния дотук той придобива активи от майка си Ирена Кръстева. При текущата сделка, която минава през новорегистрираното от нея "НСН инвестмънтс", Кръстева дарява 90% от дяловете на Пеевски. По аналогична схема депутатът се сдобива и с по 50% от още две компании на майка си. Преди дни пък стана ясно, че Делян Пеевски е придобил и половината от медийния и имотния бизнес на майка си (не е ясно чрез покупка или дарение), както и че дружеството им "Нова българска медийна група холдинг" купува телевизията "Канал 3".

Всъщност Пеевски контролира "Булгартабак" още от приватизацията му, но по документи това е невидимо.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Български туристи в гръцки затвор за бежанци на стоп", четем на първа страница на в. „24 часа"
Двама български туристи ще бъдат съдени в Гърция, защото са качили на стоп в колата си бежанци. Това е и причината българското външно министерство да издаде специални съвети към българите да не вземат стопаджии в Гърция.
Следствените действия по случая продължават и заради това няма да бъде предоставена допълнителна информация, казаха вчера от външното ведомство.
Двамата български туристи били арестувани в района на Комотини. Те са обвинени в трафик на имигранти, наказанието за което в Гърция е до 2 г. затвор.
Българските туристи пътували в посока Александруполис и качили стопаджии, без да подозират, че са бежанци.
Прочети още от в. „24 часа"

"КЗК прави ялов анализ за пазара на горивата заради данъчна тайна" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Законодателен вакуум обезсмисля секторния анализ за горивата у нас. Причината е, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която трябва да направи проучването и да изготви доклад, няма достъп до данъчни тайни. За това съобщи вчера говорителят на КЗК Марио Гаврилов. Той уточни, че причината е в Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК), където КЗК не фигурира сред институциите, които имат право да работят с такава информация. Управляващите разчитат на анализа, за да се установи дали съмнително близките цени на горивата са резултат от картел или договорки между отделните играчи на пазара у нас.

"По закон ние не влизаме в хипотезата на Данъчнопроцесуалния кодекс и нямаме достъп до тези данни. Ако това не се промени, решението ни дали има, или няма картел ще се базира само на данните, които ни дават компаниите", заяви Гаврилов. Това означава, че комисията не може да направи засечка дали данните за оборотите, които твърдят, че имат бензиностанциите, съвпадат с тези, които са отчели например пред данъчните.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Парно и газ поевтиняват от 1 октомври" четем на първа страница във в. "Монитор"
Природният газ и парното ще поевтинеят от 1 октомври. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Иванов не пожела да каже в пряк текст, че ще има намаление на цената на парното, но потвърди, че ще се следва правилото петте процента. При него, когато синьото гориво поевтинява с над 5%, КЕВР коригира и цената на топлинната енергия. Това условие със сигурност ще бъде изпълнено, тъй като самата „Булгаргаз" прогнозира преди две седмици, че от 1 октомври газовата тарифа ще намалее с 13,65%.
Шефът на КЕВР обаче смята, че спадът на цената на синьото гориво ще е по-голям от въпросния процент. Иванов не посочи колко по-голям, той само обясни, че прогнозата му се базира на ситуацията с котировките на петрола през последните 10 дни. Преди няколко дни сортът Брент падна на 43 долара, като след това се възстанови до около 45 долара за барел.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Ръстът на икономиката ще достигне 2% през 2015 г.", пише в. "Капитал Daily"
Икономическият растеж на България през 2015 г. ще бъде около 2%, или доста над последната официалната прогноза на Министерството на финансите за 1.4%. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред "Капитал". Целият текст на интервюто може да бъде прочетен в съботния брой на седмичника. "Икономиката се развива по-добре от първоначалните ни прогнози, при които беше планиран бюджетът за тази година. Очакваме тенденцията да се задържи", каза той. Според министъра темповете на растеж при потреблението са незадоволителни, но благодарение на по-големите правителствени разходи, които предстои да бъдат направени през второто полугодие заради приключването на програмния период, би трябвало да повлияе положително на икономиката.

Той също така смята, че за да успее страната ни да достигне растежа на Румъния (3.8% през второто тримесечие), трябва да се заимстват някои неща оттам - структурните реформи, основно в съдебната система. "Имаше реформи в България, които не само закъсняха, не само не се развиха в правилната посока, а дори имаше отстъпление през 2013 и 2014 г. А без необходимите структурни реформи, които трябва да направим, няма как да постигнем желания растеж", смята Горанов.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Лихвата по ипотеките се понижи под 6%" пише в. „Труд"
Средната лихва по ипотечните кредити вече е твърдо под 6%, показват последните данни на БНБ за юли. Тези нива са по-ниски дори спрямо лихвените проценти по време на кредитния бум от 2006 до 2008 г.
През юли средната лихва по новите жилищни заеми в левове е била 5,64%, което е с 0,13 пр.п. (процентни пункта) по-малко спрямо предходния месец. В сравнение с юли 2014 г. понижението е с 0,82 пр.п.
Прочети още от в. „Труд"

"Охраната на границите ни гълта още 204 млн. лв.", четем във в. "Монитор"
Охраната на границите ни ще глътне още 204 млн. лв. до края на годината. Тази сума са поискали от МВР и Гранична полиция, за да могат да гарантират спокойствието на браздата.
"Това са огромни пари, всеки ден се командироват хора. Нашите граничари изнемогнаха. Затова ние взехме решение, тъй като в тези огромни маси от хора, които преминават границата ни, може да има и такива, които не са добре дошли, малка част от армията да подпомага там, на място, граничните полицаи", заяви вчера премиерът Бойко Борисов, който присъства на военно учение в Шабла. Той обясни, че няма европейски лидери, които да не се притесняват от ситуацията с бежанците.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Фекализация от Лозенец до Хавай", пише в. „24 часа"
Най-актуалният морски виц гласи следното:
- Къде бяхте на море?
- В Лозенец. Насрахме се от кеф!
- Да, бе, вярно, казаха по новините!
Актуално, но всъщност колко да е актуално? Ние това за Лозенец си го знаем от години. Откакто тоалетните там бяха за 3000 души, а в строителния бум се мултиплицираха за 10 000, които се изсипват там през август главно от София, и като се разхождаш по главната улица на селото, имаш чувството, че си на пешеходния участък на "Витошка".
Така населението през летния сезон скача тройно, пречиствателната станция, строена преди 30 г., "се задъхва и задавя" и повръща през една тръба в морето отработените закуска, обяд и вечеря на туристите.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

„Случаят "Амазон" и истината за "новата икономика"", пише в. "Сега"
Нека започнем с едно уточнение: като десетки милиони американци и аз съм член на Prime, програмата на Amazon.com, която те таксува 99 долара годишно в замяна на неограничена безплатна доставка и други предимства. В началото използвах сайта на Barnes & Noble, когато правех поръчки на книги или други подобни продукти. Но когато се задомихме, със съпругата ми не успяхме да устоим на удобството от факта, че всичко, от което имаме нужда, може да бъде поръчано от едно-единствено място. Преди няколко години, когато прочетох за безскрупулните работни условия в някои от складовете на "Амазон", обмислях да се откажа от Prime. Фактът, че не го направих, вероятно говори за мързел и липса на съпричастност от моя страна, но и за проблем на колективно действие. Как един отказан абонамент би променил нещо?
Прочети още от в. "Сега"