За пореден ден световните капиталови пазари показват неясна посока, резки промени в настроенията и хаотично инвеститорско поведение. Опасенията за силата на световната икономика и нарастващите очаквания за скорошна американска рецесия, не позволяват на пазара да се отскубне от омагьосания кръг в който е попаднал. Новината за по-голям процент на просрочените американски ипотеки, допълнително навреди на пазарните настроения и припомни, че кредитната криза все още не е отминала.

Австралийската кредитна институция National Australia Bank се понижи до най-ниското си ниво от три години насам, докато японската Sumitomo Mitsui Financial Group пък отиде до другата крайност и приключи с рекорден ръст. Компаниите Sony и Nintendo бяха най-засегнати от негативните новини идващи от САЩ, тъй като американският пазар им е най-важен. Най-голямата минна компания BHP Billiton изгуби от цената на акциите си, заради внезапно поевтинелите метали.

„С цялата несигурност идваща от САЩ, призракът на кредитната криза като че ли отново се завръща на пазара", коментира японски анализатор пред Bloomberg. „Страхувам се, че азиатските пазари са на път да повторят януарските събития", продължава той.

Акциите на финансовите компании се отразиха най-зле на регионалния индекс MSCI, който се понижи с 2.8% до 139.93 пункта. Широкият измерител, който изгуби общо 5.2% през последните пет дни, вече е с 11% по-слаб от началото на годината. Японският индекс Nikkei отбеляза пореден срив с 3.3% до ниво 12 782.80 пункта, като за последните пет дни той се понижи с общо 6%. Австралийският S&P/ASX 200 индекс приключи с 3.2% надолу, което е едномесечен рекорд.

Вчера в САЩ, Wall Street отново разочарова, като широкият индекс S&P500 се понижи с 2.2% до най-ниското си ниво от септември 2006 г. Пазарните разпродажби се засилиха, след появилата се информация за рязък скок на просрочените ипотеки до 0.83% от всички отпуснати ипотечни кредити. За същия период година по-рано, този процент е бил 0.54%. Индустриалният индекс Dow Jones изгуби 1.75% до 12 040.39 пункта.

Вчерашните коментари на Жан-Клод Трише от ЕЦБ за непромяна на лихвената политика в Еврозоната, обезсърчи инвеститорите очакващи скорошно възстановяване на долара. Трише единствено коментира, че САЩ също трябва да положат усилия за изравняване на валутните баланси, които стават неприемливи за всички. Днес доларът удари ново дъно на $1.5425, като в момента се котира около $1.5400 в очакване на важните американски данни за новите работни места днес. Петролът също гони нови рекорди, като вчера почти достигна $106 за барел, а днес е на ниво от $105.50. Трой-унция злато се котира с известно повишение до $985.

Европейските капиталови пазари се очаква да отворят с резонно понижение на индексите, като най-вероятно ще наблюдаваме повторение на слабото представяне от САЩ и Азия. За сега, всички фючърси са на червено, губейки по над 1%. Родната ни фондова борса отвори със слаб спад при основните индекси, като до момента те губят между 0.2% и 0.5%. Прави впечатление по-големият оборот, който за първия половин час е на стойност близо 2 млн. лв.