Активността в сектора на услугите във Великобритания отбеляза спад спрямо предварителните данни за юни, показва докладът на Института за покупки и снабдяване (CIPS) и Markrit, които представя резултата от запитване на мениджърите за поръчки в сферата на услугите за Великобритания.

Индексът за активността в сектора на услугите във Великобритания за юни е 51.6 пункта при очаквания за покачване до 52.5 пункта след като в предварителния доклад бягаха отчетени 51.7 пункта.

Покачването на индикатора над 50 пункта през минали месец, което е нивото разделящо спада от растежа на активността в сектора се прие като един от първите признаци, че британската икономика е на път да преодолее рецесията.

Но днешното, макар и леко понижение на индекса връща песимизма, като според изнесените данни компонентата за новия бизнес се понижава до 49.7 пункта за юни след 51.8 пункта за май, това е първото понижение на показателя от ноември насам.

Индексът представя резултата от запитване на мениджърите за поръчки в сферата на услугите във Великобритания, по подобие на европейския PMI.  След излизането на данните паундът падна до дневно дъно от 1.6341 долара.