Цената на суровия петрол продължава покачването си днес, след като вчера отбеляза ръст за четвърти пореден ден на стоковата борса в Ню Йорк.

Днес контрактите за американски лек суров петрол с доставка през октомври поскъпват с 0.81%, до 119.11 долара за барел.

Това се дължи както на спекулациите за движението и силата на урагана Густав, за който се смята, че може да се превърне в най-разрушителната тропическа буря в Мексиканския залив след Катрина, така и на поевтиняването на долара за втори пореден ден, което прави инвестициите в нефтените фючърси по-атрактивни.

Освен това вчера седмичният доклад на Министерството на енергетиката за петролните запаси на американските компании показа, че резервите им на бензин са намалели с 1.18 милиона барела, до 195.4 милиона барела.

Запасите на суров петрол са паднали със 177 000 барела, до 305.8 милиона барела, като вносът се е понижил с 9.2%, до 9.9 милиона барела.

Густав може да достигне брега на Луизиана, където е най-голямата концентрация на американски платформи за добив на газ и петрол и тръбопроводи, в 22:00 часа българско време, на 1-ви септември, според доклада на Националния център за ураганите публикуван днес.

Като възможността силата на ветровете да се увеличи до нива, отговарящи на ураган от четвърта или пета степен е голяма.

В момента ветровете на Густав достигат 75 километра в час, след като бурята премина през Хаити, като ураганът се движи в посока запад-югозапад на около 180 километра от Гуантанамо в Куба, като се очаква посоката на движението да се промени на запад-северозапад утре и да набере сила в следващите 48 часа.

Контрактите на суровия петрол с доставка през октомври достигна вчера 119.63 долара за барел в Ню Йорк, като завърши сесията на нива от 118.15 долара за барел.

Суровият петрол сорт Брент с доставка през октомври поевтинява с 0.50%, до 116.80 долара за барел към 9:30 часа българско време, тази сутрин.