Вчера суровият петрол отново тръгна нагоре, след като напрежението в региона на Близкия Изток се засили, заради изпитания на ирански ракети с обсег достатъчен за поразяване на цели в Израел.

В резултат цената на черното злато мина $138 за барел, но изглежда обемите на търговията останаха малки и пазарът не реагира толкова бурно, както само преди седмица.

Вчера бяха публикувани и докладите за запасите на петрол на американските фирми, които отчетоха намаление с 5.84 милиона барела, което беше по-малко от очакванията и не почти не се отрази на цената на нефта.

Подкрепа на задържането на цента на петрола далеч от рекордното ниво от $145.85 постигнато миналата седмица оказа и съобщението, че Royal Dutch Shell ще поднови добива от полето Бонга в Нигерия, който беше спрян заради атаки на местни бунтовнически групировки през миналия месец.

И в края на борсовата търговия в САЩ цената на петрола се движеше около нивата от сутринта.

През предходните два дни черното злато намали с почти $10, но въпреки това на годишна база цената на петрола се е покачила с близо 87%.

През юни вносът на нефт в Китай е нараснал с 3.2% или 3.55 милиона барела на годишна база, заради увеличеното потребление в най-многолюдната страна в света.

Днес контрактите за лекия суров петрол с доставка през август се търгуваха в началото на сесията в Европа за $136.33 или с 0.21% повишение.

Сорт Брент с доставка през август също започна деня с покачване с 0.28% до $136.86 за барел.