Правителството предоставя допълнителни средства по бюджета на съдебната власт за 2006 г. в размер до 10 000 000 лева, съобщиха от пресцентъра на МС.

Четири милиона лева ще бъдат използвани за довършване на строителството на съдебните палати в градовете Горна Оряховица, Радомир, Велики Преслав, Шумен, Балчик, Пещера, Хасково и административната сграда на Висшия съдебен съвет, намираща се на ул. „Екзарх Йосиф" №12 в София.

За разплащане на ремонтните работи по сключен договор между Върховния касационен съд и фирма „Енемона" за съдебната палата в София ще бъдат предоставени 2 621 000 лв., а за довършване и обзавеждане на новата учебна база в Лозенец за нуждите на Върховния административен съд - 1 200 000 лв.

Още 150 000 лв. ще бъдат отпуснати за извършването на основен ремонт на сградата на Националната следствена служба, 1 529 000 лв. - за неотложни ремонтни работи и закупуване на оборудване и обзавеждане за прокуратурата.

Министерският съвет прие днешното постановление за отпускане на допълнително средства, тъй като утвърденият бюджет на ВСС за 2006 г. не може да покрие разходите по реконструкцията и обзавеждането, както и окончателното завършване на част от обектите по сключени договори за строителство от органите на съдебната власт.

Допълнителните средства ще бъдат осигурени от преизпълнение на приходите по републиканския бюджет за тази година.