Изпълнителният директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев представи днес на пресконференция програмата за рехабилитация на републиканската пътна мрежа и изграждането на новите магистрали през 2007 г. и следващия период с пари от еврофондовете.

Ще бъдат отделени значителни средства за проектиране, като вече са направени възлагания за отсечки от Подбалканския път София - Бургас, като една алтернатива на недостроената магистрала "Тракия".

Следващата седмица ще бъде открит официално последният участък от този алтернативен път от Карнобат до Бургас, а до края на годината, след рехабилитацията на едното платно на магистрала "Марица", включително и на моста при Харманли ще заработи и магистралата към турската граница.

През следващите години ще се работи по идеята за прехвърляне на част от трафика към
магистрала "Хемус", защото може и пет години да не довърши строителството на магистрала "Тракия".

Вероятно от фонда ще финансират рехабилитацията на пътя от София до границата със Сърбия при ГКПП "Калотина", където в момента турският изпълнител не може да се справи със сроковете.

За 2007 г. е планирано да започне строежът и на магистрала "Струма".

С 30% е нараснал трафикът по магистрала "Тракия" в сравнение с 2005 г. поради добрите икономически показатели, развитието на туризма, и особено - на зимния туризъм. Това ще оправдае икономически строителството на магистралата към южната граница.

Проблем за доскорошната пътна агенция се оказва и работата на гръцката фирма "Продефтики", която пое преди няколко години ремонта между Банско и Разлог. Вероятно ще се стигне до разваляне на договора, каза Георгиев.

Винетките ще се запазят и за 2007 г., въпреки че са извън практиката и препоръките на Европа, стана ясно още. Те ще бъдат на обявените вече цени от 60-70 лв за цяла година.

С одобрението на Министерския съвет и на парламента, чрез промени в Закона за пътищата, ще бъде написана новата стратегия за развитието на пътищата и за приходите за рехабилитацията на републиканската пътна мрежа. Обмисля се вариант половината от сумите от акцизи да се отделя за пътища.

Бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Хасан Хасан от екипа на министър Костадин Паскалев е назначен за зам.-изпълнителен директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" с ресор "Проектиране и нормативна уредба".