Цената на природния газ за следващото тримесечие би трябвало да е по-ниска с 13,65%, показват предварителните разчети на „Булгаргаз". Но намалението може да бъде и по-голямо. Общо се очаква цената на природния газ да спадне общо за цялата година с повече от 30 на сто.

Тези данни изнесе днес на брифинг председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, информира БГНЕС.

Регулаторътще излезе с решение за цената на природния газ до 30 септември, след като получи на 10 септември окончателно ценовото предложение на „Булгаргаз". Въпреки, че се очаква газът да поевтинее, КЕВР все още няма яснота дали в тази връзка и цената на парното ще намалее.

Иванов съобщи още, че на закрито заседанието ръководената от него комисия е одобрила днес подписаното на 14 август между ТЕЦ „Контур Глобул Марица 3" и Национална електрическа компания (НЕК) споразумение за изменение на споразумението за изкупуване на електроенергия. Това е едно от условията споразумението да влезе в сила.

„Така КЕВР изпълни своя ангажимент по отношение и на двете споразумения с двете централи в Маришкия басейн и ще бъде обявен търг за намиране на банка, която да осигури кредит за финансирането на споразумението и влизането му в сила", поясни Иван Иванов, като допълни, че не знае точния размер на кредита. Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябва да обяви обществена поръчка за избор на банка или банки, които да осигурят кредит от около 1 млрд. лева.

Кредитът е необходим, за да може НЕК да плати дълговете си към "AES Гълъбово Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3". Документите вече трябваше да са готови и обявата да се публикува на сайта на БЕХ.

Относно това дали има предварителни разчети с колко може да поевтинее токът, след влизането в сила на новите договори, шефът на КЕВР отвърна, че комисията е заложила в ценовия модел на електроенергията намалението на цената за разполагаемост на двете американски централи.

Също така, той съобщи, че сумата, която би спестила НЕК до влизането в сила на споразумението е заложена като сума, която ще се получи от Фонда за стабилизиране на българската електроенергийна система, където се правят вноски от 5% от всички електрогенериращи мощности в страната.

Иванов припомни, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи на 15 август, че във фонда са събрани около 2,5 млн. лв. към онзи момент. От думите на председателя на КЕВР стана ясно още, че няма друг потенциал за намаление на цените на тока от 1 октомври, но ще бъде преразгледан ценовият модел за централите от биомаса на 30 септември.