Поради неизправност е изключен четвърти енергоблок от Ровенская АЕЦ. Съобщението е на пресслужбата на Украинската национална атомна енергогенерираща компания „Енергоатом".

Причината за неизправността и къде е възникнала повредата в системата не се уточнява. По данни на „Енергоатом", сега специалистите отстраняват неизправностите.

От 15 действащи енергоблока в Украйна сега работят 11. Четирите украински АЕЦ произвеждат около 50% от електроенергията в страната. Ровенская АЕЦ допринася с 16%.

Ровенская АЕЦ е разположена в Западна Украйна, сравнително най-близо до националната граница. Строителството на четвъртия енергиен блок започна през 1984 и трябваше да завърши до 1991 г., но поради мораториума върху изграждане на ядрени обекти на територията на Украйна строителството бе подновено едва през 1993. Степента на завършеност сега се оценява на 85 - 90%.

Припомняме, че през декември 2005 г. четвъртият енергоблок на Ровенская АЕЦ пак бе спиран поради неизправност.

От „Енергоатом" лаконично съобщават, че в 1:07 часа на първи октомври блок 4 е отключен от енергийната мрежа на Украйна. „Неизправностите се отстраняват". Радиационната, противопожарна и екологична обстановка на промишлените площадки на всички АЕЦ в Украйна била в пределите не нормата