Индустрията за производство на чипове е регистрирала рекорд – през 2006 в света са продадени полупроводници на стойност $247.7 млрд., пише The Financial Times.

Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA) е обявила, че продажбите през миналата година са се повишили с 8.9% от нивата през 2005. Продажбите през декември са качили 9% спрямо предходната година.

Президентът на SIA посочва, че 2006 в електронната индустрия е била година на потребителите. Ръстът на продажбите на полупроводници е бил стимулиран от продажбите на популярни продукти като мобилни телефони, MP3 плеъри и HD-TV.

За всички тези е отбелязан напредък в доставяните чипове, цените са понижени, а функционалността подобрена. При една ценова база, производството на полупроводници се е увеличило през годината с цели 21.6%.

Само в САЩ са продадени над 34 милиона MP3 плеъра. Изглежда в тази област ръстът ще се забави. Въпреки това, ще продължат да се търсят чипове с по-голям капацитет на паметта и нова функционалност като видео.

Цената на полупроводниците за мобилен телефон средно е $40. Ценовият натиск върху производителите на чипове за мобифони е сериозен, защото в новите и развиващите се пазари се търсят предимно евтини машинки.

През 2006 са продадени близо 235 милиона персонални компютъра. И макар ръстът да се е забавил, PC продължават да генерират съществена част от търсенето на полупроводници в света.

По отношение на продажбите на HD-TV очакванията са за значителен ръст в следващите две или три години. През 2006 продажбите в САЩ почти са се удвоили.

За 2007 прогнозите на SIA за пазара на полупроводници са 10% ръст и продажби с обем $273.8 млрд. Икономическите условия в почти всички от най-важните пазари са благоприятни.