Протести в цялата страна започват неправителствените организации от сектор "Земеделие", като началото им е на 28 ноември от 10.00 часа. Те ще се изразят в изкарване на машини и хора по указани маршрути и последващо затваряне на пътища и гранично контролно-пропускателни пунктове.

Преди седмица неправителствените организации от сектор "Земеделие" дадоха срок на управляващите в нарочна декларация, да преразгледат и променят внесения закон за Национален бюджет за 2012 г., в частност предложената Финансова рамка за сектор „Земеделие" 2012 г., но до диалог, така и не се стигна.

Едно от основните недоволства на зърнопроизводителите е, че за пореден път не се е стигнало до намаляване на акциза върху горивата, които се използват в селското стопанство. Спрямо вече подписани документи, е било предвидено през 2011 г. от 61 ст. акциз, земеделците да плащат 17 ст., а останалите 43 ст. да бъдат преференция.

За 2012 г. е било предвидено да се плащат 10 ст., а преференцията да бъде в размер на 53 ст. За 2013 г. е било заложено земеделските производители да плащат само 6 ст. акциз върху горивата, използвани за земеделски нужди, а останалите 57-58 ст. - да бъдат преференция.