Нови асансьори, предназначени за хората с увреждания, както и нови ескалатори, ще бъдат официално пуснати утре на Централна гара - София. По този начин ще бъдат създадени по-добри условия за пътниците в района на гарата, съобщават от Министерството на транспорта.

Предвидена е и възможността за осигуряване на достъп до влаковете на трудноподвижни хора и на хора в инвалидни колички.

Монтирани са шест ескалатора и шест асансьора, немско производство на фирма "Тисен". Изпълнител на обекта е ДЗЗД "Трансстрой", а строителният надзор се осъществява от ЕТ „Ел Транс инженеринг - ВМ" София.

Строително-монтажните работи (демонтаж на 13 стари ескалатори и монтаж на нови ескалатори и асансьори) са финансирани от републиканския бюджет с 1,92 млн. лева и от „Публични инвестиционни проекти" с 2,2 млн. лева.

Петте пътнически панорамни асансьора с товароподемност - 1300 кг /17 души/, могат да обслужват и трудноподвижни хора (по 1 на всеки излаз на пероните, страна "изток", на мястото на демонтираните ескалатори).

В диспечерския център и чакалнята за хора с увреждания е монтиран 1 панорамен пътнически асансьор с товароподемност - 675 кг /9 души/, осигуряващ връзката на центъра с предгаровия площад.

Четири ескалатора са монтирани на мястото на демонтираните от чакалнята до пешеходния тунел и още два - от Ротондата до кота Нула.