Цените на петрола достигнаха до най-ниските си нива от 5 месеца днес, след като очакванията за седмичния доклад на Американската енергийна агенция са за добро покачване в запасите на горивата.

Петролът изгуби повече от 6% от стойността си само за две седмици, след като сезона на отпуските и интензивното шофиране в Америка приключи, а геополитическите и метеорологични рискове отслабват. Всички тези фактори върнаха вниманието на инвеститори на фундаменталните новини, като запасите на петрол и бензин в САЩ.

Американският лек петрол доставки октомври, се покачи с 23 цента днес до ниво $67.73 за барел, след като достигна дневно дъно на $67.41, което е най-ниската му котировка от 10-ти април. Лондонския брент петрол се покачи с 19 цента до ниво $66.12 за барел.

Анализатори коментират, че в момента няма новини, които да движат пазара нагоре. Примирието в Ливан изглежда стабилно, няма урагани, които да нанасят щети на петролните инсталации в Мексиканския залив, а в Нигерия всичко е спокойно без саботажи по петролопроводите.

Днес се очаква да излезе редовния седмичен доклад за запасите на петрол и горива в САЩ, като прогнозите са за спад с 1.3 млн. барела суров петрол и понижение при бензините с 800,000 барела. Това е доста по-разумно понижение от година по-рано, когато в същата седмица запасите на петрол паднаха с 4.3 млн. барела, в следствие на унищожителния ураган Катрина.

В момента запасите на суровината в САЩ са с около 6% повече на годишна база, а излишъкът се очаква да се покачва след като няма опустошителни урагани тази години, а потреблението на гориво се е понижило леко.