Окончателната цена на природния газ и парното ще станат ясни във вторник 27 (септември) след открито заседание и Консултативен съвет в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това обяви председателят на регулатора Ангел Семерджиев след проведен днес Консултативен съвет. Останаха някои отворени въпроси за решаване и затова пълна яснота за новите цени на топлинната енергия и природния газ ще има във вторник, посочи Семерджиев.

По думите му има възможност и ще се стигне до по-малък скок в цената на "синьото гориво" от първоначално съобщените 8,6%. Как обаче това поскъпване ще се отрази на месечните ни сметки за парно ще стане ясно също другата седмица, но по думите на председателят на ДКЕВР поскъпването ще бъде минимално.

Целта на днешното заседание на Консултативния съвет било само да се  установят различните позиции на членовете относно увеличението на цената на газа и парното. Членове на Консултативния съвет към ДКЕВР са БСК, Съюза за стопанска инициатива, КТ "Подкрепа", КРИБ, КНСБ, БТПП, АИКБ, Българска федерация на индустриални енергийни консуматори, Движение "ДНЕС", координатора на Съвета за тристранно сътрудничество, МТСП, а допълнително поканени на днешното заседание са били и представители на БЕХ и "Булгаргаз"

Семерджиев посочи, че бизнесът е притеснен от поскъпването на "синьото гориво", защото вече са направени разчетите за цените на горивата, но ръста в цената на природния газ нямало как да бъде избегнат.

Вчера стана ясно, че доклад на работна група на регулатора предвижда цената да бъде увеличена с 8,6%, а "Булгаргаз" настояваше за поскъпване от близо 14%.

По предварителни прогнози предстоящото поскъпване на природния газ ще доведе до ръст на цената на парното за предстоящия отоплителен сезон, средно с 5 процента. За София вероятното поскъпване ще е с около 3-4 процента.