Google преговаря с Virgin Galactic за сделка, която ще даде в ръцете на най-голямата търсачка важен достъп до технологията за космически пътувания.

Дискусиите са част от амбициозния проект на Google да изстреля стотици сателити в ниска орбита около Земята, за да осигури интернет достъп за милиарди хора. Интернет гигантът вече придоби сателитната компания Skybox Imaging.

Преговорите между двете компании се водят от месеци и според информацията на Sky News вече са в напреднала фаза, предаде "Фокус".

Сделката предвижда Google да заплати 30 милиона долара за малък дял от акциите на Virgin Galactic, a след това да налее стотици милиони долари във вече съвместното предприятие.

Условията на споразумението не са финализирани и може да бъдат променени до сключването на сделката.

Сър Ричард Брансън, собственик на Virgin Galactic, и съоснователят на Google Лари Пейдж са близки приятели и са регистрирали името Virgle, което евентуално да бъде използвано за бъдещи бизнес сътрудничества.

Космическият кораб "SpaceShipTwo" на Virgin Galactic осъществи редица успешни свръхзвукови полети.

Още не е насрочена дата за осъществяването на първата платена космическа разходка, въпреки че досега са се записали и са заплатили за нея стотици кандидат космически туристи.