Родни учени заминават за 20-тата експедиция до Антарктида, като първата група от 9 човека заминават утре. Това съобщи на пресконференция в БТА проф. Христо Пимпирев, който е ръководител на българската експедиция до Южния полюс. Следващата група ще бъде от трима човека и те ще се доберат до Антарктида с помощта на испански кораб. Други петима души ще се присъединят към българската група чак през януари, когато пък други наши сънародници ще се приберат у дома.

Това разпокъсване се налага, защото ние пътуваме на "stop", заяви проф. Пимпирев. Той посочи, че този неприятен факт се дължи на това, че държавата е отпуснала едва 280 000 лв. на българската експедиция. За сравнение Чехия отделя 1 млн. евро, посочи Пимпирев. Португалия пък си е наела самолет, който ще превозва техните учени, въпреки че страната е една от най-засегнатите от световната икономическа криза.

Заради недостатъчното финансиране от страна на държавата частни спонсори подпомагат българската експедиция до Антарктида. Така например фондацията БНП Париба България е направила финансово дарение за закупуването на оборудване за четири вятърни генератора, които ще захранват Българската антарктическа база с ток. От "Монбат" пък са осигурили акумулаторни батерии.

Нашите учени ще изследват влиянието на глобалното затопляне върху животни и растения на Антарктида. Оборудването, което е необходимо е вече на път и се очаква да пристигне до 2-3 дена на ледения континент.

България е консултативен член на Антарктическия договор от 1998 г., като започва своята дейност в Антарктида още през 1967 г.  със събиране на научни изследвания.