Нигерия, Нигер и Алжир подписаха договор за изграждане на тръбопровод за няколко милиарда долара, който пренася нигерийския газ през Сахара до Средиземно море, предаде BBC.

Огромният проект, който ще струва около $13 милиарда, има за цел да доставя до 30 милиарда кубически метра газ годишно за европейския пазар.

Френската Total, англо-холандска фирма Shell, както и руският газов гигант Газпром са изразили интерес да инвестират в проекта.Дължината на тръбопровода ще с 4 128 км.,  през трите страни.

И докато Европейският съюз се надява, че гигантският проект ще му позволи да диверсифицира доставките на природен газ и да намали зависимостта си от вноса на суровината от Русия, Газпром прави всичко възможно и за сега изглежда успява да получи преднина за участие в схемата.

Миналата седмица, Газпром подписа сделка за $2.5 млрд. с контролираната от правителството в Абуджа газова компания NNPC за изграждане на нови рафинерии, газопроводи и енергийни станции в Нигерия.

"Ние имаме опит и аз не мисля, че ще има проблем с финансирането на този проект", заяви алжирски министър на енергетиката Шакиб Келил.

Запасите от природен газ на Нигерия се изчисляват на около 5.097 трилиона кубически метра или седмите по големина в света.