Международният валутен фонд в четвъртък похвали сръбския отговор на световната икономическа криза, като каза, че ранните действия за стабилизиране на парична и финансова система, са повишили доверието в икономиката на западната ни съседка, съобщи AFP.

"Мисля, че имаме много добри резултати програмата, която правителството изпълнява откакто започна кризата. Властите в Белград водят много проактивна политика", според заместник-управляващия директор на МВФ Мурило Португал.

Сърбия е една от няколкото страни от Централна и Източна Европа, които се обърнаха към МВФ за финансова помощ, един от регионите, засегнати най-тежко от глобалната рецесия.

По рано тази година, властите в Белград си осигуриха от МВФ стабилизационна кредитна линия на стойност 3 милиарда евро, придружена със строги условия за намаляване на публичните разходи.

"Резултатите са положителни като цяло - обменният курс е стабилен, финансовата система е стабилна, доверието се завърна," счита Португал.

Според него що се отнася до "реалната икономика, ние сме изправени пред много по-тежка среда, отколкото предвиждахме първоначално, когато програмата беше започната... но аз съм убеден, че ситуацията ще се развие благоприятно".

Мисията на МВФ трябва да посети Сърбия през август за преговори за статута на стабилизационния заем, заради опасенията, че страната може да наруши договорения бюджетен дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт.

"Твърде е рано да се отговори на въпроса дали МВФ ще приеме по-висок фискален дефицит или не," е позицията на Португал.