Eдна от най-големите транспортни и спедиторски фирми у нас - Дискордия, поднови автопарка си с 40 нови композиции Volvo FH с полуремаркета Schmitz. Сделката за над 7 млн. лв. е една от най-сериозните на пазара на тежкотоварни автомобили у нас през тази година, съобщиха от спедиторската компания.

Новите товарни автомобили са оборудвани с 13 л. двигател с мощност от 420 к.с., EEV (екологично усъвършенствани превозни средства), автоматизирана трансмисия I-Shift и система за управление на автопарка Dynafleet. Камионите са закупени чрез нова лизингова схема, която се използва в Западна Европа, но за пръв път се реализира у нас. Сделката се базира на хибрид между финансов и оперативен лизинг и е осъществена с помощта на Сожeлиз България. Гъвкавата схема позволява обезпечаване на активите, висока остатъчна стойност в края на лизинговия период и опция за обратно изкупуване.

"Всички камиони в автопарка на Дискордиа са Volvo и ние работим с тази компания от години. Това е един от нашите клиенти, които се възползват максимално от цялостните транспортни решения, които Volvo предлага. Ние знаем как работят в Дискордиа, как експлоатират камионите, как ги сервизират и как внедряват иновативните възможности, разработени от Volvo, за да гарантират максимална ефективност на транспортната си дейност. Затова и се съгласихме на тази сделка, тъй като сме уверени в доброто състояние на влекачите в края на периода", каза Александър Санин, управител на Волво България.

С покупката на новите камиони, автопаркът на Дискордиа достига до над 100 камиона със средна възраст около 1 година. Фирмата оперира на европейския пазар и у нас в продължение на повече от 20 години. Сделката за покупката на 40-те нови камиони е финализирана, товарните автомобили са доставени и вече оперират на спедиторския и транспортен пазар в Европа, Турция и у нас.

"Ние в Дискордиа смятаме, че сме част от големия европейски пазар на транспортни услуги и се стремим да предлагаме качество, сравнимо с това на най-добрите компании в Европа. За нас удовлетвореността на клиента е на първо място. Едновременно с това осъзнаваме, че грижата за околната среда е наша важна отговорност. Вярваме, че това ни мислене е основното ни конкурентно  предимство. Волво България отговориха на високите ни изисквания и ни предоставиха новите 40 камиона по начин, който ни позволява сигурност и възможност да предвидим и оптимизираме разходите си при експлоатацията през следващите три години.  През тази година се наблюдава свиване с 10% на лизинговото финансиране. Лизинговите компании са много внимателни и подкрепят само добри проекти. Искам да благодаря на Сожелиз, че подкрепиха нашите идеи, предоставяйки ни необходимото финансиране по един нов за България начин", казва Христо Христов, президент на Дискордиа и допълва: "Друг ключов фактор за успеха на бизнеса ни е и прецизното управление на процесите, водачите и разходите за поддръжка и гориво. По този начин ние не само предоставяме най-високо качество, но и постигаме ниска себестойност. За тази цел имаме нужда от партньори като Волво България, които могат да предоставят високотехнологични и сигурни камиони в пакет с необходимите ни допълнителни услуги."

Предварителната сигурност в прогнозирането на разходите и постигане на максимален пробег се гарантират от системата на Volvo за наблюдение на автопарка Dynafleet, с която са оборудвани както новите камиони в автопарка на Дискордиа, така и всички останали. Това е специализиран софтуер, който осъществява мониторинг и контрол на превозните средства, следи експлоатацията на камионите и осигурява на мениджърите нужната информация за поведението на водачите и стила им на шофиране, като по този начин позволява оптимизиране на разходите за гориво и поддръжка на камионите.

"Цялостното транспортно решение, което ние осигуряваме с камионите, технологиите и бизнес продуктите и услуги на Volvo, позволява на Дискордиа да бъде висококонкурентна компания на международния пазар", коментира още Александър Санин.

Волво България осигурява пълно сервизно обслужване и гаранция на камионите по време на тригодишния лизингов период. "Това ни позволява да управляваме максимално ефективно автопарка си, да си осигурим ниски експлоатационни разходи и максимален пробег на камионите. Използването на системата Dynafleet, заедно с други оптимизации, води до намаляване на разхода на гориво с близо 10%. Не на последно място ще намалим и вредното влияние върху околната среда. EEV двигателите на 40-те нови влекачи Volvo за тригодишния период на експлоатация ще намалят емисиите на въглероден диоксид с 1 134 тона в сравнение с досегашния най-висок екологичен Евро 5, което може да се сравни с ефекта от засаждането на близо 1 134 нови дървета", каза още Христо Христов, президент на Дискордиа.