Японската валута се покачи до двуседмичен връх към долара във вторник, след като на днешната търговска сесия се забелязваше сериозно покриване на къси йени, дни преди официалното заседание на японската банка.

Дилърите започнаха постепенно да закриват огромни обеми с къси йени, след данните за покачване на капитоловите разходи в Япония, което от своя страна покачи възможността за още едно вдигане на лихвата до края на годината.

В момента основното събитие над което се съсредоточава пазара е пресконференцията на гуверноьора на японската банка Тошихико Фукуй в петък. Фукуй ще говори в края на двудневневното заседание на банката, на което се очаква да се запази лихвеното ниво без промяна.

Доларът се търгуваше на ниво около 115.80 йени, което е понижение с 0.2% за деня. Щатската валута се понижи с повече от 1% в понеделник. Според дилърите, печалбите могат да се прибират към наближаването на ниво 115 йени за долър, където износителите са разположили поръчки купува за американската валута.

Анализатори споделиха, че докато пазара се движи от покриване на къси позиции, малко са онези спекуланти, които откриват дълги позиции на йени. Еврото се търгуваше с 0.4% по-ниско до 148.75 йени, след като се беше понижило до 148.60 йени и далече от поставения вечен рекорд на 150.73 йени миналата седмица.