Министър-председателят Сергей Станишев създаде работна група, която оперативно да подпомага подготовката на Меглена Кунева при процедурите за окончателното й одобряване за еврокомисар от институциите на Общността, съобщават от правителствения пресцентър.

Ръководител на работната група е посланикът ни към Европейските общности Станислав Даскалов.

Членове са директорът на дирекция „Координация по въпросите на ЕС и международните финансови институции" в МС Зинаида Велева, директорът на дирекция „Евроинтеграция" на МВнР Марио Милушев, директорът на дирекция „Европейска интеграция" на МИЕ Силвана Любенова, директорът на дирекция „Защита на потребителите" на МИЕ Емил Алексиев, директорът на дирекция „Европейска интеграция и мониторинг" на МФ Атанас Добрев и експертите от отдел „Координация по европейските въпроси" в МС Живка Станева и Калоян Симеонов.

За изпълнение на възложените им задачи членовете на работната група ще бъдат подпомагани от администрациите, в които работят.

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева беше одобрена единодушно за кандидат за еврокомисар на правителственото заседание на 26 октомври 2006 г.

Още същия ден изборът, който направи България, беше приветстван горещо от председателя на ЕК Жозе Барозу. Брюксел обяви, че Меглена Кунева ще поеме ресора „Защита на потребителите".

„Това е изключително важен ресор, защото в него се пресичат много и различни области - общ пазар, гражданско общество, свободно движение на стоки", беше първият коментар на министър Кунева преди седмица.

Тя изрази признателността си за подкрепата, която е получавала през последните шест години за работата си и посочи, че предстои сериозна подготовка за изслушването в Европейския парламент.