Ръководителят на Standard & Poor's (S&P), най-голямата в света агенция за определяне на кредитен рейтинг, напусна работата си сред критики от страна на политици и инвеститори, научаваме от Telegraph.

Надигат се все повече гласове, че рейтинговите агенции се провалиха, като не посочиха правилно риска на ценните книжа, подкрепяни от вторични ипотеки.

McGraw-Hill, които притежават S&P, са казали в изявление, че Катлийн Корбет напуска поста президент на S&P „заради други възможности".

Компанията не дава повече детайли за причината на напускането й, благодари на Корбет за трите години вярна служба и й желае успехи в бъдеще.

Говорител на McGraw-Hill е казал, че заминаването й не е свързано с настоящите турбуленции на кредитния пазар.

Следният факт обаче изпъква скандално: независимо, че притеснения за колапс на пазара на вторични ипотеки в САЩ имаше още миналата година, компаниите за оценка не понижиха рейтинга на много от ценните книжа, свързани с вторични ипотеки.

Ако слушахме рейтинговите агенции, пазарът се е развивал безпроблемно до юли: когато стойността на не-гарантираните активи вече бе спаднала значително.

S&P, заедно с основните си конкуренти Moody's и Fitch, се издържат от емитенти на бонове и други ценни книги, за да класират степента на риска, съдържащ се в тези инвестиции.

Вчера Кристофър Дод, председател на Банковия комитет към Сената на САЩ каза, че компаниите за кредитен рейтинг трябва да обяснят защо са присъждали AAA рейтинг (много надежден) на ценни книжа, които никога не са го заслужавали.

Наскоро и френският президент Никола Саркози призова за разследване в кредитните агенции, а Чарли МаКрийви, комисарят на ЕС по финансовите услуги, ще търси потенциален конфликт на интереси в компаниите.

Г-жа Корбет ще бъде сменена от Дивън Шарма (Deven Sharma). Той е бил изпълнителен вицепрезидент на инвестиционните услуги и глобалните продажби на S&P от ноември миналата година.