Американските акции може отново да тестват рекордни върхове през следващата седмица, след като нестабилната цена на петрола привлича все повече внимание. Данните за новите работни места открити през септември ще са на дневен ред в петък, което също ще държи инвеститорите под напрежение и може да повлияе за началото на ново рали.

Индустриалният Dow Jones подобри рекорда си при затваряне през седмицата, което означава, че следващата седмица ще се цели към вечния си рекорд. Без наличието на съществено количество данни в началото на седмицата, пазарните участници ще се съсредоточат главно над цената на петрола като определящ посоката фактор.

В петък цената на „черното злато" се установи под $63 за барел, което е почти 20% под рекорда отбелязан в средата на юли от $78.40 за барел. Според технически анализатори от американска банка, за момента посоката на петрола е за нагоре и може да видим пробив над нивото $65 през първата седмица на октомври.  

Търгуваните обеми по пазарите в понеделник ще са сравнително малки, тъй като много от инвеститорите ще празнуват Йом Кипур - важен еврейски празник.

Dow Jones „отнесе" неколкократно рекордните си стойности при затваряне през тази седмица, като веднъж дори се доближи само на 10 пункта от дневния си рекорд на 11,750.28 отбелязан през 2000 г. За съжаление сравнителният индекс обединяващ  30 акции на „сини чипове" завърши петъчната търговия на ниво 11,679.07. Това за много от инвеститорите е сигнал, че индексът трябва още известно време да тества рекордните нива, за да ги подобри.   

Американските акции завършиха най-благоприятния септември от 1998 до сега, като широкият S&P 500 индекс отбеляза ръст с 2.5% само за последните 30 дни. Много от инвеститорите обаче се притесняват с наближаването на октомври, който е познат на пазарите като „нещастния месец", тъй като борсата два пъти достига дъното тогава. Първият път е началото на „голямата депресия" през 1929, а втория е през кризата от 1987 г.

Въпреки слабото понижение от петъчната сесия и трите индекса на нюйоркската борса завършиха седмицата с вдигнати знамена. Dow Jones се покачи с 1.49%, докато Standard & Poor's 500 направи шеметно рали с 1.60 % в „северна посока". Технологичният индекс Nasdaq Composite се изстреля с 1.78% за последните 5 работни дни.

На годишна база, Dow Jones е с 9% нагоре, а S&P 500 е с 7% по-високо. Технологичният Nasdaq направи по-скромно покачване от 2.4%.