София продължава да е оплетена от кабели, висящи по сградите и стълбовете за улично осветление, показа репортерска проверка на Money.bg. В столичния квартал "Яворов" по дърветата и уличните лампи висят цели снопове кабели. Ситуацията на улица "Загоре", която се намира на метри от "Орлов мост" не е по-различна. Голяма част от кабелите вече не се използват, но от фирмите, които са ги поставили не са сметнали за нужно след това да ги премахнат.

Комисията за регулиране на съобщенията настоява кабелите да влязат под земята, като вариантите за това са два. Първият е да се ползват шахтите на Vivacom, а другия операторите да разкопаят и да положат кабелите сами под земята. За да се използват шахти на Vivacom трябва да се плати 0,30лв. на всеки метър от положения кабел. Именно това спира голяма част от фирмите да ползват техните шахти. Прокарването на собствени пък излиза доста солено и не са много фирмите, които в условията на криза могат да отделят голям първоначален капитал за подобни действия.

През март тази година от Сдружението на независимите интернет доставчици обявиха, че решението на проблема с висящите кабели не може да бъде насилствено и с цената на прекъсване на услуги от критична важност за потребителите. Въпреки това остава въпроса - докога София ще прилича на гигантска паяжина от кабели.