Създаването на изкуствени опасения за АЕЦ "Козлодуй" цели да отслаби българската енергетика, каза по време на парламентарния контрол министър-председателят Сергей Станишев.

Според премиера това е целенасочен опит за всяване на обществен страх. Питане към него отправи Иван Иванов (ДСБ), който каза, че от 2004 г. започва постепенна подмяна на ядреното гориво, с което работят 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Според депутата има разминаване между характеристиките на горивото с предварително договорените параметри и по този начин се нарушава доставката на ядрено гориво за атомната централа.

Това от своя страна засяга безопасността на ядрената централа и влияе върху цената на произведената енергия, което в крайна сметка заплашва здравето и живота на българските граждани, коментира депутатът.

От 2004 година започва преминаване към нов тип гориво в АЕЦ "Козлодуй", което става с одобрението на Агенцията по ядрено регулиране (АЯР).

Премиерът съобщи, че действително са открити отклонения в характеристиките на горивото, за което АЯР е била информирана. В същото време обаче, становището на агенцията е, че няма опасност за безопасността на атомната централа.

Станишев опроверга твърдението на Иванов, като каза, че има само един доставчик на ядрено гориво. За всичко това е уведомена Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

"Оспорвам моралното право на вашата политическа сила, която пое ангажименти за закриване на четири блока от АЕЦ "Козлодуй", каза Станишев. И с това изказване предизвика остри реакции от страна на депутати от ДСБ.