Днес на 13 декември, министър-председателят Сергей Станишев ще отпътува за Брюксел за участие в срещата на високо равнище на Европейския съюз, съобщиха от правителствения пресцентър.

Очаква се Съветът да одобри заключителен документ за присъединяването на България и Румъния към ЕС от 1 януари 2007 г.

На 14 декември премиерът Сергей Станишев ще се включи в първата работна сесия на Съвета на ЕС. Сред основните теми, които ще разискват държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС, са критериите и оценките при бъдещото разширяване на ЕС, енергетика и иновации, напредъкът в развитието на ЕС като зона на свобода, сигурност и правосъдие и др. Дискусиите ще продължат и на предвидената за тях работна вечеря.

По-рано през деня България и Румъния ще бъдат тържествено приветствани като нови държави-членки на ЕС. Тържеството пред църквата „Св. Магдалена", в което ще участва премиерът Сергей Станишев, ще бъде открито от еврокомисаря по разширяването Оли Рен. На специална церемония българският и румънският премиер ще поставят парчета с формите на своите държави към картата на Европейския съюз, направена от специален коледен хляб.

По време на събитието, съвместно с музикалния канал МTV, ще стартира инициативата „Най-дългата човешка верига в света", посветена на присъединяването на България и Румъния към ЕС.

На 15 декември министър-председателят Сергей Станишев ще участва във втората работна сесия на Съвета на ЕС, след което ще отпътува за България.

В състава на водената от него делегация са вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, началниците на кабинетите на премиера и на вицепремиера Филип Боков и Райко Райчев, ръководителят на Постоянното представителство на България към Европейските общности Станислав Даскалов, и.д. директорът на дирекция „Евроинтеграция" в МВнР Марио Милушев, директорът на дирекция „Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" в МВнР Албена Воденичарова и др.