Днес ще се проведе публичното предлагане на акции на „Пловдив-Юрий Гагарин-БТ" АД, съобщава Българската Фондова Борса.

Ще се предлага 80.57% от капитала на дружеството, като акциите ще бъдат разделени на два пакета: мажоритарен и миноритарен дял. Мажоритарният дял от 67.0% (672 616 акции) се предлага на един единствен купувач. Миноритарният дял (136 220 броя акции, или 13.57% от капитала на дружеството) е с една акция в един лот, тоест ще се приемат оферти дори и за една акция. Цената на една акция от в мажоритарния дял е 33.51 лв, а в миноритарният дял - 31.16 лв.

Продажбата на акциите на „Пловдив-Юрий Гагарин-БТ" е част от преструктурирането на Булгартабак-Холдинг АД по препоръка на консултантския консорциум Адвокатско дружество „Събев и съдружници" - „Евро-финанс" АД - „Балканска консултантска компания" ООД.

Дружеството „Пловдив-Юрий Гагарин-БТ" е създадено през 1964 година. Производствената база и административните му сгради са разположени на площ от 26 000 квадратни метра в непосредствена близост до Международния Пловдивски Панаир. Дружеството се явява единственият специализиран производител в България на опаковки и филтри за цигарената и тютюневата промишленост, както и на резервни части, машини и съоръжения за тях.

За първите шест месеца на годината дружеството отчита загуба от 156 хил. лв., в сравнение с печалба в размер на 1,65 млн. лв. година по-рано. Във връзка с предстоящата продажба е отворена „виртуална информационна стая", в която се предлага обширна допълнителна информация, целяща подпомагането на продажбата на пакета акции дружеството.