Доходност от 19.5% отчтита първият регионален договорен фонд „Статус Нови Акции" за първите 6 месеца от дейността си, съобщиха от дружеството.

Към 22 ноември 2006 година нетната стойност на един дял от фонда достигна 1.195 лева при стартова номинална цена от 1 лев на 22 май.

„Статус Нови Акции" инвестира привлечените от него активи в акции на страните от Югоизточна Европа, като постигнатата доходност се базира на резултатите от вложенията на фонда в България, Хърватска, Румъния и Сърбия.

Към момента 39% от акциите на фонда са от чуждестранни дружества, като в дългосрочен план този дял ще се увеличава в зависимост от пазарната ситуация. Сред дружествата, в които „Статус Нови Акции" притежава книжа са компании от банковия, енергийния, строителния и туристическия сектор в чужбина, като румънската "Транселектрика" (еквивалент на българската НЕК), хърватската „Привредна банка Загреб" (мажоритарна собственост на банка „Интеса") и други. Сред по-големите инвестиции на фонда в България са акции от „Химимпорт", „Топливо" и „Индустриален холдинг България".

„Статус Нови Акции" е фонд от рисков тип, но диверсификацията на инвестициите между фондовите борси в четири страни минимизира държавния риск от вложенията. Това позволява постигането на по-стабилно представяне на доходността на фонда.

„Статус Нови Акции" е първият договорен фонд, учреден от управляващото дружество „Статус капитал" АД. Набраните от него активи за първите 6 месеца от началото на публичното предлагане са над 3.8 млн. лева. Сред закупилите дялове от фонда са 9 пенсионни фонда (собственост на 3 пенсионноосигурителни компании), един договорен фонд, търговски банки и физически лица.

За шестте месеца от своето съществуване „Статус Нови Акции" участва успешно в приватизацията на 10% от капитала на „Транселектрика" в Румъния и в увеличението на капитала на „Привредна банка Београд" в Сърбия. Закупуването на акции от подобни процедури и занапред ще бъде сред приоритетите на фонда.