"Градски транспорт -Пловдив" да бъде продаден на търг с явно наддаване, след като се прекрати сегашната конкурсна процедура.

Това предложение на Надзорния съвет на Пловдивската общинска агенция за приватизация /ПОАП/, взето с 5:1 гласа, ще бъде внесено за гласуване на сесията на Общинския съвет идния четвъртък, информира Дарик радио.

Условията на наддаването ще бъдат определени от съветниците на последващо заседание.

Това решение води дружеството към точно определен купувач и бе взето от предварително инструктирани в общината надзорници, коментира Александър Константинов, който единствен е гласувал "против" явния търг.

Според него завъртането на нова процедура ще отнеме поне 2 месеца - повече, отколкото алтернативният вариант да бъде поканен на преговори втория класиран в сегашния конкурс - израелският холдинг "Еггед".

През това време е възможно "Градски транспорт" да бъде обявен в несъстоятелност по дело, заведено от кредитор, което се очаква в понеделник да бъде обявено за решаване от Окръжния съд.

Има опасност и преговорите с "Еггед" да се провалят, затова промених позицията - така председателят на Надзорния съвет на ПОАП Ангел Пописаков, който на миналата сесия гласува за преговори с израелците, обясни диаметрално противоположния си ход днес.

Според него подготовката на нова приватизационна процедура ще отнеме най-много десетина дни повече от преговорите с втория класиран. Пописаков повтори прогнозата на кмета Иван Чомаков, че с явен търг до края на февруари общинският превозвач ще има нов собственик.

Не зная дали ръководството на "Еггед" ще реши компанията да участва в търг с явно наддаване, защото петък е почивен ден в Израел, каза пълномощникът на холдинга Сергей Жулев.