Търговският дефицит на Съединените Американски Щати достигна до най-високи стойности. Рекордният внос на нефт „погреба" добрите показатели от експорта на САЩ.

Политически чувствителния въпрос за търговския дефицит с Китай също е с рекорден размер, в тази насока коментатори от AP очакват демократите да атакуват търговската политика на кабинета на Буш. Само за август дефицитът с Китай е 22 милиарда долара, като по всичко личи, че миналогодишния търговски излишък на Китай спрямо САЩ от 202 милиарда (!) ще бъде надхвърлен.

Като цяло, дефицитът през август е нараснал до $69.9 милиарда, което е с 2,7% повече от дефицита през юли, който също бе рекорден. Влошаването на баланса в последните месеци се дължи на вълнообразното движение на цените на петрола, което доведе нефтеният външен дълг на Америка до рекордни висоти.

За пета поредна година дефицитът ще приеме рекордни стойности. Имайки данните от август, се прогнозират $784.2 дефицит за 2006 г., което е с 9.4 % по-високо от миналогодишните $716.7.

Пропастта между приходи и разходи в международната търговия на Америка се задълбочи независимо от рекордните суми от американски износ, който се е увеличил с 2,3% и до $122.4 милиарда. Най-съществен е ръстът на износа на селскостопанска продукция, произведения на изкуството и антики.

Увеличението на износа е „изядено" от рекорден също така внос, за август увеличил се с 2,4% и достигнал до $192.3 милиарда. 1,1 милиард долара от процента на увеличение на вноса се пада на петрола, който бележи поредния рекорд в тази статистика: почти 30 милиарда (29,7 млрд.). Тази сума изразява рекордната средна цена от $66.12 на вносния петрол.

Анализатори все пак вярват, че дефицитът ще започне да се подобрява в следващите месеци като следствие от факта, че цените на петрола от през юли рекордните 77 долара за барел отбелязват понижение с 25%.

Търговският дефицит на САЩ с Мексико скочи с 22,2% до рекордните 6,2 милиарда долара за миналия месец, докато дефицитът с Канада е нараснал само с 2,5% до 6,1 милиарда долара.

Спада търговския дефицит на САЩ с ЕС. Америка внася от Европа повече, отколкото изнася за стария континент, с 11 милиарда долара. За сметка на това дефицитът с Япония се покачва с други 1,3% до 7,5 милиарда долара.

В друг доклад на американското правителство, за последната седмица броят на безработните се е увеличил с 4,000 души и е достигнал общ размер от 308,000 души.