Телешкият шол на дребно удари 13 лв. за кило. В някои от специализираните магазини за месо се продава с 20 ст. по-евтино. Изкупната цена на едро на говедата през последните три месеца не се е повишавала, пише „Народно дело". Животните се търгуват 2,50 - 3 лв./кг в зависимост от степента на угояване и породата. За броени дни от 80 печените кебапчетата и кюфтетата вече се продават за левче.

Печените пилета държат твърда цена 9 лв., колкото е средната цена на килограм свинско. Търговците на дребно прогнозират, че през следващия месец цените на месото ще се покачват плавно всяка седмица. Според митнически документи страната ни внася месо от ЕС и трети страни повече, отколкото произвежда. Най-голям е вносът на говеждо, който е над 60% от добиваното у нас. Във Варна говеждото е най-скъпо, макар че в областта се отглеждат най-елитните животни в страната.

Месопроизводители не очакват рязко повишение на изкупната цена на месото. Килограм живо тегло говеждо месо се изкупува за 1,50-1,60 лева. Живо тегло агнешко месо върви за 3-3,50 лева за килограм. Повечето фермери си отглеждат сами фуража за животните. Като цяло месопроизводството в България е нерентабилен бизнес, заяви за Money.bg Бюлент Фаик, председател на Регионална асоциация на месопроизводителите. Възможност за фермерите е европейската система EUROP, чрез която може да се получат средства от европейските фондове, но изискванията за тях са мното високи, твърдят от асоциацията. Фермерите настояват за повече субсидии, за да бъде съхранен браншът.    

За година храната е поскъпнала значително, сочат данните от НСИ. През юли 2007 година едно домакинство е отделяло по 236 лева за храна. Година по-късно този разход е 257, 53 лева. Докато през юли миналата година разходите за храна за един човек са били под 100 лева, тази година през същия период сумата е 104,09 лева.