Вицепремиерът Ивайло Калфин се надява колегата му Петър Димитров да има конкретна идея за оздравяване на „Топлофикация-София". Според него, безспорно е, че дружеството трябва да има един собственик, предаде БНР.

Ивайло Калфин заяви, че „държавата ще има смисъл да е собственик единствено, ако трябва да се защити достатъчно убедително общественият интерес. Държавата също търси стабилизация на дружеството и доставката на тази услуга и няма да търси печалба от него".

„Топлофикация" е в тежко състояние, финансово. Приватизация означава, че някой трябва да дойде с доста средства, да покрие текущите дългове и да инвестира.

Не знам до колко и особено в тази икономическа среда може да се говори за наличието на такъв голям инвеститор, който може да се появи в един чувствителен сектор, каквито са обществените услуги.

НДСВ обаче подкрепя решението на Столичния общински съвет общината да предостави всички свои акции в "Топлофикация - София" на Министерството на икономиката и енергетиката. Това каза пред журналисти депутатът НДСВ Милен Велчев.

Жълтите депутати настояват за започване на процедура за приватизация, като тази приватизация да се проведе при няколко задължителни условия.

Сред тези условия са - купувачът да бъде стратегически инвеститор, да има прозрачност при конкурирането на кандидатите, както и незабавна рекапитализация за пълно и незабавно покриване на задълженията на "Топлофикация - София", съобщава агенция „Фокус".

Според Велчев - това ще бъде гарант, че купувачът ще продължи да изпълнява социалните ангажименти към гражданите. По думите на депутата, продължилото почти 2 години неразбирателство между принципалите на "Топлофикация" доведе до несигурност за отоплението на софиянци.

"Топлофикация" потъва финансово, а заедно с това повлича със себе си и "Булгаргаз" и така създава несигурност във финансовото бъдеще на "Булгаргаз".

Припомняме вчера с 50 гласа „за", 4 "против" и 2 „въздържал се" общинските съветници прехвърлиха безвъзмездно акциите от капитала на „Топлофикация София" на държавата.