В понеделник американската компания за подводни изследвания „Одисей" съобщи за откритие на останки от потънал кораб, който според морските историци е с по-голямо значение от потъналия „Титаник". През 1744 на морското дъно отива „Виктория", най-мощният и най-добре оборудван в света кораб на своето време.

Останките от кораба са открити в протока Ламанш на 60 мили от мястото, където досега се считаше, че най-вероятно лежат. Откритието къде точно е потънал корабът изтрива срама от паметта на адмирал Джон Белчин. Досега се считаше, че адмиралът по невнимание е насочил големият съд с 1000 души и 110 бронзови оръдия на борда към крайбрежните скали в близост до френския бряг. Потъването на кораба в открито море говори, че Виктория е била засегната от буря.

Корабът е носил 4 тона злато, които са пренасяни от Португалия. Но от пренасяното съкровище от благороден метал е останало малко: според Грег Стем, главен изпълнителен директор на „Одисей", останките от кораба са повредени от времето, от естествената ерозия, но и от риболовните траулери, влачещи тежките си мрежи по морското дъно.

„Вместо да лежи недосегаем за времето под морските вълни, този уникален потънал кораб бързо се унищожава", твърди морският археолог Сийн Кингсли, директор на Wreck Watch International. Виктория е лежала в зона на активен риболов с траулери и нейният корпус, както и съдържанието му, е разоравано и разпръсквано ден селед ден във всички посоки от тези булдозери на дълбините, възмущава се ученият.

В момента компанията откривател е в преговори с Британското правителство, което е обявило суверенните си права върху находката. Odyssey влязоха в новините през 2007 г., откривайки испански потънал кораб с 17 тона сребърни и златни монети на борда. Досега имущественият спор с испанското правителство не  е уреден. Компанията откривател, която е със седалище във Флорида, очаква да получи възнаграждение от британското правителство.

Виктория е открита на дълбочина 100 метра под морското равнище. Останките са с дължина 60 м. и ширина 20 м. В търсенето са използвани видео камери с висока разделителна способност и контролиран от разстояние робот. Преди да се убедят, че наистина става дума за „Виктория", изследователите от „Одисей" са извлекли на повърхността две бронзови оръдия с инициалите на британските монарси от онова време.

Специалисти оценяват стойността на товара, пренасян от Виктория, на 1 милиард долара. До този момент според изследователите не е открит никакъв товар на Виктория, освен колекцията от 39 запазили се бронзови оръдия.

Потъването на прочутия кораб на времето си е породило обществено смущение, подобно на това, което днес щеше да създаде новината, че е потънал самолетоносач с ядрени оръжия на борда, сравнява археолог. 

Акциите на Odyssey Marine Exploration поскъпнаха с 6.3% след новината за голямото откритие. Компанията се търгува на борсата Nasdaq. Подробности за откритието ще бъдат излъчени в четвъртък вечерта по Discovery Channel.

Сър Джон Балчин, последният стопанин на „Виктория", е прекарал 58 години във флота. Фаталното плаване през юли 1744 г. е трябвало да стане последната му мисия, преди да се пенсионира. Той е трябвало да спаси Средиземноморския конвой, блокиран от френската флота в устието на река Тагус в Лисабон, Португалия.

Балчин успешно прогонва французите и повежда освободената флотилия от 26 кораба към дома. Знае се, че на борда си корабът е носил 400,000 фунта стерлинги, натоварени от холандски търговци. На 5 октомври в Ламанш се разразява страшна буря, която разпръсква флотата. Всички кораби се добират до брега, с изключение на един, най-големият.

"Това е най-поразителната новина", казва сър Робърт Балчин, наследник на адмирала. „От поколения моето семейство се чуди какво е станало със сър Джон и Виктория".

Сега компанията откривател започва работа с министерството на отбраната на Великобритания, за да изкара колкото се може по-бързо ценните останки на повърхността, за да се избегне по-нататъшното им унищожаване. Мястото е с оживен морски трафик, оттук често минават риболовните флотилии, чиито траулери орат морското дъно.