Не повече от 1,5-1,7 млн. тона ще бъде добивът от пшеница т.г. Това ще е резултатът от сушата тази година, смятат от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Около 30% от зърнопроизводителите няма да успеят да се възпроизведат следващата година, а е възможно 50% да фалират.

Нормалният добив е около 3,5 млн. тона годишно. Около 400 000 тона ще отидат за сеитба и ще останат малко над 1 млн.тона за пазара, изчисляват от Асоциацията.

500 000 тона се чакат от Добруджа при 1 млн. дка засети площи.

Около 100 кг от дка средно е чаканият добив т.г., а обикновено той е 3 пъти повече.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват правителството да обяви бедствено положение, за да могат зърнопроизводителите за получат компенсации.

Ние сме членове на ЕС и няма да има криза, ще ни помогнат с пари, за да оцелеем, каза днес в предаването "Бизнесът" по бТВ председателят на Асоциацията.

България сама с този проблем няма да се справи, така че ще разчитаме на помощ отвън и най-вече на ЕС.

Дъждът от последните 3 дни ще помогне за пролетните култури- царевица, слънчоглед и овес, но вече е късно да спаси пшеницата, категорични са експертите в бранша.

По-високите цени на хляба обаче няма да компенсират по никакъв начин загубите, които ще са много по-високи от нивото на поскъпване, което може да се допусне, стана ясно днес.

Ако правителството откаже да обяви бедствено положение и зърнопроизводителите бъдат оставени да се справят сами, то те ще излязат с техника, за да протестират срещу това решение, предупредиха днес те от ТВ ефира.