Днес, петък 15 септември, петролът се стабилизира на цени от близо $63 за барел. Цените се притискат надолу от засилването на търсенето и производството на природен газ, от възобновяването на добива на нефт в САЩ, както и от прекратяването на стачката на петролопроизводителите в Нигерия.

Лекият непречистен американски петрол, доставка октомври, падна с три цента до цена $63.19 за барел в 04.30 GMT, след като по-рано в четвъртък падна до 75 цента, достигайки пет-месечен минимум. Лондонския брент доставка началото на ноември, спадна с 2 цента до ниво $63.52.

„Сега няма нищо „биче". Големите пазари на природен газ са главният „мечи" фактор, който отново понижи цените", каза пред Routers главният стратег на Mitsui Bussan Futures, японска компания за търговия с фючърси. („Бича" е тенденцията за спекулативно увеличаване на цените при търговия с ценни книжа, „мечи" се нарича противоположният фактор).

Цените на природен газ в САЩ достигнаха двугодишния си минимум в четвъртък, след като Енергийната информационна агенция обяви, че запасите са значително по-големи, отколкото се очакваше. Друг фактор, успокоил пазара, бе краят на стачката в осмия по големина производител на петрол Нигерия, след което товаренето на танкери в делтата на Нигер, експортния терминал на страната, се поднови.

На всичкото отгоре Американският департамент на транспорта заяви, че искането на British Petroleum да възобнови добива в проблемните нефтени полета Prudhoe Bay в Аляска ще бъде преразгледано, макар да не се посочва конкретната дата. BP прекрати добива в източната част на полето, за да ремонтира корозирали тръбопроводи. Добивът там се възстанови на ниво 250000 барела на ден, което обаче е доста по-ниско от пълния капацитет на находището от 400000 б/д.

Подобрената схема на доставките доведе до спад на цените на петрола от над 20%, смятано от рекордните of $78.40 за барел през юли.

Фондовете ликвидират дългосрочните си позиции и се ориентират към краткосрочни - коментират от Mitsui Bussan Futures.