Производствените цени в промишлеността за декември 2006 г. са намалели с 0.1 на сто спрямо предходния месец на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт.

Спрямо декември 2005 г. цените на производител в промишлеността обаче са се увеличили с 9.3 на сто.

За месец производствените цени в добивната промишленост са намалели с 1.9 на сто, в преработващата промишленост - с 0.1 на сто, а в сектора на производството и разпределението на електроенергия, газ и вода са се увеличили с 0.9 на сто, сочат данните на НСИ.

Производствените цени за декември миналата година спрямо същия месец на миналата година в добивната промишленост са се увеличили с 39.1 на сто, в преработващата промишленост - със 6.9 на сто, а в производството и разпределението на електроенергия, газ и вода - с 8.8 на сто.

Най-много за година са се повишили производствените цени в добива на метални руди - с 65.4 на сто и производството и леенето на метали - с 32.3 на сто.

Най-голямо намаление пък се отчита при производството на радио-, телевизионна и далекосъобщителна техника - с 3.3 на сто и при производството на превозни средства без автомобили - с 2.8 на сто.